En lähtenytkään mihinkään illalla, söin vain leipää ja jogurttia. Aamu valkeni pian ja aamiaisen jälkeen jäin odottamaan naista, jonka sanottiin saapuvan aamulla paikalle. Hän tulisi etsimään kanssani keittiön valokatkaisinta, jota emme Jordanin kanssa olleet onnistuneet löytämään.

Noh, ei nainenkaan löytänyt katkaisijaa ja lähti pois, samalla kertaa myös minä lähdin kohti Shanghaita. Sanoin näkemiin vartijalle ja kävelin tien reunaan taksia odottamaan ja kun taksia ei näkynyt, otin riksan. Tämä oli virheliike, sillä kuski ei vienyt minua rautatieasemalle asti ja veloitti 40RMB. Kyllä nämä kiinalaiset tuntuvat osaavan rahastaa, kun tilaisuuden saavat. Pitkin hampain maksoin kyydistä ja lähdin kävelemään asemalle. Kahden kilometrin ja monien kysymysten jälkeen saavutin vihdoin rautatieaseman, jossa olin vähällä ostaa vahingossa bussilipun. Onneksi ystävällinen nainen tuli juttelemaan ja kertoi, ettei tästä toimistosta saa junalippuja. Menin toiseen ulkona sijaitsevaan toimistoon, jossa sain sanakirjan kanssa ostettua junalipun Shanghaihin.

Odotushuone oli täpösen täynnä, mutta onnistuin kuitenkin löytämään istumapaikan, ja aloin taas kirjoittelemaan sanoja hyödyttömän sanakirjani takasivuille. Juna saapui ja hyppäsin kyytin. Istumapaikka oli loistava, vaikkakin käytävän puolella, mutta ilmastointi toimi ja tilaa oli tarpeeksi. Juna tuli Shanghaihin puolessa tunnissa (200km, en ole aivan varma), kun taas bussilla samaan matkaan kesti yli kaksi tuntia. Hintaero oli myöskin merkittävä: Juna maksoi 26RMB ja bussi 84RMB – enpä enää bussilla ajele.

Shanghai on valtava kaupunki Helsingin kokoisiin kaupunkeihin tottuneelle. Pilvenpiirtäjiä ja ihmisiä enemmän kuin ehtii katsoa ja kauppoja vaikka kuinka paljon. Kävin ostamassa pullovettä, josta nyrpeä nainen veloitti 4 RMB, vaikka hinta selvästi oli 3,50 (olisi pitänyt mennä viereiseen kauppaan, jonka pitäjä nukkui tiskillänsä!). Hetken aikaa kierreltyäni sain jonkinlaista neuvoa päästäkseni sinne, mihin nyt olinkaan menossa. Metro olisi ollut parhain vaihtoehto, mutta en tästä betoniviidakosta onnistunut sellaista löytämään. Hyppäsin siis taksiin, ja toivon, ettei minua tällä kertaa rahasteta kumoon. Mittarikin näyttää vasta 14RMB, muttei ole kyllä mitään hajua, että kuinka pitkä matka vielä jäljellä. Oriental Pearl Tower, täältä tullaan!